Platform Gastouderopvang roept gemeentes op leges af te schaffen

Terwijl een vergunning voor gastouders in de meeste gemeentes gratis is, moeten beginnende gastouders in een aantal gemeenten honderden euro’s betalen voor registratie van de opvanglocatie in de vorm van leges. Het Platform Gastouderopvang roept gemeenteraden op een einde te maken aan deze leges.

Volgens Marike Wittebol van het platform Gastouderopvang kunnen de hoge leges die de gemeentes heffen nieuwe gastouders afschrikken. Ouders kunnen dan geen gastouder meer vinden om hun kinderen op te vangen. “Het is heel jammer dat het voorzieningenniveau in deze gemeentes met deze vorm van kinderopvang afneemt. Ouders kiezen bewust voor gastouderopvang vanwege de kleine groepen, de huiselijke sfeer en de flexibiliteit.” Het komt ook voor dat gastouders kinderen ‘zwart’ gaan opvangen, waardoor er geen toezicht en controle meer plaats vindt.

Het Platform Gastouderopvang heeft via een e-mailactie politieke partijen gevraagd om in de verkiezingsprogramma’s op te nemen dat de leges worden afgeschaft. De leges heffende gemeenten worden dan, net als meer dan 300 andere gemeenten, een gastoudervriendelijke gemeente.

Marike Wittebol hoopt echter dat het niet tot de verkiezingen duurt voordat leges worden afgeschaft, maar dat er nu al actie wordt ondernomen. De gemeentebesturen stellen binnenkort de begroting van 2018 op waarin het afschaffen van de leges, of in ieder geval het verlagen, al kan worden geregeld.

Een overzicht van de leges heffende gemeenten vind u hier.